I April 2018 startet protestene mot Nicaraguas sandinistregjering. En foreslått pensjonsreform, og en skogbrann i et naturreservat var de utløsende faktorene som fikk folk til å strømme ut i gatene, men sosial ulikhet og politivold var medvirkende faktorer til at protestene fortsatte[1]. Kritikk mot presidenten og myndighetene blir slått hardt ned på, og det har ikke blitt bedre siden protestene i 2018 som tok 300 liv og skadet over 2000 personer. Friheten til å organisere seg har blitt innskrenket, blant annet med politi som vokter utenfor husene til aktivister i havnebyen Bluefields, i et område der størsteparten av Nicaraguas urbefolkning og afroetterkommere bor.
12. juli 2020 publiserer opposisjonspolitiker fra partiet Yatama, George Henriquez, en video fra boligen sin i Bluefields, Nicaragua: Det er mørkt ute. Videoen viser et gjerde, en port, og noen biler som står utenfor med blålys på. Georges står i hagen sin mens han filmer og forteller at politiet står bevæpnet utenfor boligen hans.
14. juli 2020 publiserer han en ny video: Det er mørkt ute. Videoen viser et gjerde, en port, mennesker i uniform og noen biler som står utenfor med blålys på. 40 sekunder med stillhet før George begynner å snakke: “Dette er politisk forfølgelse (…) det å ha babylon (politiet) foran huset ditt, der familien din sover, politiet med AK-47, med ansiktet deres tildekket, det er ikke lett …”[2]
22. juni, 10. juli, 12.juli, 14. juli, 1. august - dagtid og kveldstid - alle disse dagene har George filmet politiet utenfor huset sitt.
George Henriquez er en ledende opposisjonspolitiker fra partiet Yatama, som er det største regionale partiet i de to autonome regionene langs Atlanterhavskysten i Nicaragua. Yatama har slått seg sammen med seks andre organisasjoner fra Stillehavskysten og dannet et koalisjonssamarbeid[3], der de vil jobbe sammen for at Nicaragua har frie og transparente valg med internasjonale observatører til stede - noe som ikke var tilfellet ved valget i 2016, da sittende president Ortega vant for tredje gang. Daniel Ortega, FSLN-lederen som kjempet mot diktatoren Somoza på 70-tallet, har nå vært landets president i 13 år i strekk, etter at Nicaraguas høyesterett i 2009 gjorde det mulig for en president å bli gjenvalgt flere enn to ganger.
Da vi spør George hvorfor politiet står utenfor hjemmet hans, forteller han oss at de står der fordi han er en av de mest frittalende og synlige opposisjonslederne i Bluefields:
“De kommer til meg siden jeg var medlem av det nasjonale politiske rådet til Unidad National Azul y Blanco og siden jeg er en av de som siden april har oppfordret og mobilisert til de protestene og marsjene som har blitt holdt her i Bluefields. De dagene politiet kommer er det fordi de har hørt at vi skal ha møte eller at vi har planer om å organisere noe. Politiet kommer for at jeg ikke skal ha mulighet til å delta, og de passer på at jeg er hjemme.”
Siden opptøyene i 2018 og den anspente situasjonen som var da, hvordan har det vært å være en aktivist etter det? Hvordan har det forandret seg de siste årene? “De var ikke fysiske før, men de blokkerte oss profesjonelt, akademisk og på alle mulig måter for å overvinne oss. De urbane områdene er mest utsatt for fysiske angrep, de er ikke så fysiske i de rurale områdene, men det har også vært fysiske angrep i noen urfolkssamfunn på grunn av de paramilitære gruppene som ble satt inn av Frente Sandinista.”
Er det flere politikere fra RAAN eller Stillehavskysten som opplever det samme som deg? “Dette med politiet som var foran huset mitt, skjer i hele landet. Med en gang noen skal gi et intervju til nasjonale medier eller holde en aktivitet kommer politiet og passer på at de ikke kan delta. Dette har pågått de siste to årene. Noen har også opplevd at politiet kommer til huset deres og drar de ut uten ransakelsesordre. Dette skjer også med journalister. Det er vanskelig for journalister å dekke aktiviteten til myndighetene siden politiet ikke tillater det. Før pandemien ble sivile protester møtt med politistyrker og hunder. For noen dager siden ble en gutt pågrepet for å ha laget 30 tiktok-videoer der han gjør narr av Ortega og kona hans.“
Hva er anklagene mot aktivister og politikere som blir arrestert? “De anklager dem for våpentrafikk, narkotrafikk, produksjon av bomber, ødeleggelse av offentlig ro, de finner på alt mulig å anklage dem for.”
Får de en ordentlig rettergang? “De får stå foran en dommer, men vitnene er alltid politi eller medlemmer av rettssystemet som jobber for myndighetene, de gir dem en rask rettergang med vitner som støtter Ortega.”
Er familien og du redde for at dere skal bli arrestert? “I 2018/2019 ble jeg jaget av flere politimenn, og de satte en pistol mot hodet mitt og en pistol mot magen til kona mi, og vi ble banket, så jeg er veldig forsiktig når jeg er ute på gata. Jeg har flere ganger tatt datteren og sønnen min ut av huset vårt over flere måneder av gangen. Til slutt flyttet jeg permanent til moren min. Kona mi og jeg har også lurt på om vi skal dra ut av landet og leve i eksil. Når vi la oss for å sove lå vi med passene i lomma, klare til å flykte. Jeg har blitt truet av ordførerens sønn. Han publiserte et bilde med en AK-47 og en pistol og skrev «Jeg har denne for George Henriquez og jeg har også kuler til andre»[4]. Det er flere som har mottatt slike trusler i Nicaragua.”
Hva gjør du nå? Jobber du på universitetet i Bluefields? “Siden desember 2019 har jeg vært arbeidsledig. Jeg har god utdanning, men det er vanskelig å få jobb når jeg er en så synlig opposisjonspolitiker. Arbeidsplassene ønsker ikke å være et mål for myndighetene. De to siste årene har tolv stykker som jobber i private organisasjoner blitt tatt ut av jobbene sine fordi de støtter opposisjonen.”
Jennifer Solis var solidaritetsbrigadist fra Nicaragua til Norge høsten 2013, men er ikke politisk aktiv for øyeblikket.
På spørsmål om det er vanskeligere å være politisk aktiv for tiden, svarer Jennifer: “Jeg tror at du kun kan være politisk aktiv gjennom sosiale medier, og hvis du bor utenfor landet. Hvis du støtter regjeringen derimot, da har du frihet til å være politisk aktiv uten noen som helst gjengjeldelse, hvis du ikke støtter regjeringen kan du i beste fall komme i fengsel, eller du kan bli drept uten at noen vet hvorfor.”
Earl Gregory Taylor er ungdomspolitiker i Bluefields, i FSLNs ungdomsparti Juventud Sandinista. Han er 24 år og har vært med i partiet i 8 år.
Hvordan er det å være politisk aktiv under pandemien? Har det vært vanskeligere enn før? “Under pandemien har det vært vanskeligere for alle å organisere arrangementer, vi pleier vanligvis å ha tusenvis av deltakere på den årlige nasjonale feiringa av sandinistenes seier, 19. juli. I år var det ikke mulig, vi måtte ha minst en meter mellom hver av oss, så vi var kanskje 1000 stykker som satt på hver vår stol, og plassen pleier å være stappfull av folk. I Bluefields har det vært avholdt flere virtuelle aktiviteter, noe som har gjort at flere organisasjoner har kunnet nå ut til flere. Det var en protest som skulle holdes, da det var mange fra området som satt på et cruiseskip og ikke fikk gå i land. De som holdt protesten hadde fremmet smittevern tidligere, men under selve protesten så man at de ikke oppfylte kravene selv - de holdt ikke avstand, brukte ikke masker, og så videre. Det er jo vanskelig når de som har snakket så mye om smittevern ikke følger retningslinjene selv. Selve saken med besetninga fra cruiseskipet ble løst, styresmaktene sa at rederiet måtte sørge for koronatester, og det ble satt opp busser som kjørte folk fra flyplassen og til Bluefields, og så reiste folk hjem til lokalsamfunnene sine herfra.”
George Henriquez sier at politiet har stått utenfor huset hans flere ganger de siste månedene, og at det er fordi han er politisk aktiv i Yatama. Tror du at det er en forskjellsbehandling av de som støtter regjeringa og de som ikke gjør det?
“Jeg tror ikke at det er noen forskjell. Det er bare det at politiet jobber annerledes her. Her har politiet dette ansvaret, jobben deres er å sikre befolkningen. De jobber alltid for befolkningens sikkerhet. Det kan være folk som har gjort noe ulovlig, men det er også folk som føler at de blir “beleiret” fordi politiet tilfeldigvis står utenfor hos dem - mens det som egentlig skjer er at politiet er ute og patruljerer, og så står de tilfeldigvis på det hjørnet, men det er ikke noen overvåkning. Kriminaliteten i Bluefields har økt ganske mye, så politiet er ute og patruljerer mer, og så bor folk i områder med mer kriminalitet og tror at de blir overvåket.”
Men George sa at de har stått rett foran huset hans flere ganger som han skulle delta i protester og arrangementer - var det bare tilfeldige patruljer? “Det vet jeg faktisk ikke, jeg vet ikke noe om de protestene, så det kan jeg ikke si noe om. Men jeg har en nabo som sier han blir overvåket av politiet, men han bor ved et hjørne der det skjer mye ulovlig handel, og politiet patruljerer dette hjørnet, og jeg ser at han ikke har noe problem med å gå ut og handle og alt mulig. Så jeg vet ikke, men det er i hvert fall mye mer politi ute og så tror folk at politiet er ute etter akkurat dem.”
Etter 2018 flyktet flere tusen fra landet og mange lever fortsatt i eksil. Artikkelforfatterne ønsker å presisere artikkelen er basert på påstander og skildringer fra personer som bor i den sørlige autonome regionen i Nicaragua (østkysten), og at de hardeste sammenstøtene mellom opposisjonen og myndighetene og de fleste arrestasjoner har skjedd på vestkysten av Nicaragua. Artikkelen gir derfor ikke et bilde av tilstanden til organisasjonsfriheten for majoriteten i landet, men for ett område.
[1]https://www.aljazeera.com/news/2018/05/nicaragua-protests-180530130717018.html
[2]https://www.facebook.com/george.henriquez.7/videos/10219844217950275
[3]https://cnnespanol.cnn.com/2020/06/26/alerta-nicaragua-organizaciones-y-partidos-politicos-firman-estatutos-de-conformacion-de-coalicion-nacional/
[4]https://www.facebook.com/lacostenisima/photos/a.1463055790387303/4744879158871600